Αρχαία Λείβηθρα

Στους πρόποδες του Ολύμπου τοποθετούνται ιστορικά και αρχαιολογικά τα Αρχαία Λείβηθρα, τόπος ταφής του μυθικού Ορφέα. Η αρχική πόλη των Λειβήθρων καταστράφηκε όταν ο χείμαρρος Συς που πηγάζει από τον Όλυμπο, ξεχείλισε και γκρέμισε τα τείχη, τους ναούς και τα σπίτια της πόλης.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Λειβήθρων, καταλαμβάνει έκταση 50 στρεμμάτων, όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ανασκαφές. 


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ακρόπολη του οχυρωματικού περιβόλου. Εξωτερικά λιθόστρωτα, νομίσματα και ειδώλια είναι τα βασικά ευρήματα των ανασκαφών που βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
Σε τούτη τη γη έζησε και έδρασε ο πιο διάσημος και προικισμένος μύστης, μουσικός, κιθαρωδός και τραγουδιστής  της αρχαιότητας ο Ορφέας. Μητέρα του ήταν η Μούσα Καλλιόπη και πατέρας του ο Οίαγρος, το Πνεύμα ενός ποταμού.
Σύμφωνα με το μύθο ο Ορφέας διοικούσε σε μια περιοχή με όρια που ξεκινούσε από την Κοιλάδα των Τεμπών και έφτανε μέχρι τη Βουλγαρία και τα σημερινά Σκόπια.
Είχε δημιουργήσει τη δική του θρησκεία (μονοθεϊσμό) και γλώσσα. Πιθανολογείται ότι χάρη στον Ορφέα εδώ δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου, η μουσική, το τραγούδι και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο