Παλαιοί Πόροι

Αφήνοντας κανείς πίσω του την Εθνική οδό, με αντίθετη κατεύθυνση από τον Πλαταμώνα και τους Νέους Πόρους, ακολουθώντας μια ασυνήθιστα καταπράσινη διαδρομή , για τα υψώματα του Ολύμπου, ανταμώνει σε 6 χλμ. το χωριό των Παλαιών Πόρων (Πούρλια). Όνομα παρμένο κατά μία εκδοχή από κάποιον ημίθεο τον Πόρο, που ερωτεύτηκε τον τόπο και έζησε σ’ αυτόν.
Ένα μικρό γραφικό χωριό με πετρόχτιστα σπίτια και εκκλησιές του 18ου αιώνα, στημένο ανάμεσα σε μια υπέροχη παρθένα φύση. Τα δέντρα και τα τρεχούμενα νερά, προσφέρουν την απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση στον επισκέπτη με τα γραφικά ξωκλήσια του να στολίζουν κορφές και ρεματιές.

Ξενώνες φτιαγμένοι από πέτρα και ξύλο, που διατηρούν την τοπική αρχιτεκτονική όπου τα πέτρινα τζάκια μαζεύουν τις συντροφιές τις κρύεςνύχτες του χειμώνα, χαρίζουν απόλαυση με γεύση σπιτικού λικέρ, ντόπιου κόκκινου κρασιού και γλυκών του κουταλιού.

Γραφικά ταβερνάκια με παραδοσιακά εδέσματα φιλοξενούν κι εξυπηρετούν τους λάτρεις της φύσης και του   βουνού. Ερχόμενος κανείς εδώ θα πρέπει να 
δοκιμάσει αρνί με σπανάκι (τοπικό έδεσμα), χειροποίητο λουκάνικο παραδοσιακούς τραχανάδες και πέστροφα.

Η μικρή απόσταση του χωριού από τις δαντελωτές ακτές της Πιερίας, αυξάνει τη προσέλευση των επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού μπορούν να 
συνδυάσουν τη δροσιά του βουνού με τις εξορμήσεις στη θάλασσα και τη νυχτερινή ζωή των κέντρων διασκέδασης.

Νοτιότερα του οικισμού μπορείτε να επισκεφτείτε και να ανακαλύψετε τον Υδροβιότοπο των Νέων Πόρων. Σε απόσταση 9 χιλιομέτρων προς τη θάλασσα βρίσκεται ο παραλιακός οικισμός των Νέων Πόρων με υποδομή σε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, ουζερί και άλλα πολλά μέσα εστίασης και ψυχαγωγίας. Απέχει 45 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση μέσω του εθνικού Αυτοκινητόδρομου Ε75 (κόμβος Πλαταμώνα).

 


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο